Balik dari pasar saya siapkan bahan2 rempah utk menumis.Anak perempuan sulungku Along mengadun tepung utk buat muffin.Kami tidak beritahu Boy(,panggilan utk anak lelaki ke 2)kami akan ke sana saja nak buat kejutan...Saya suka nak share resepi kegemaran family"asam pedas ikan pari"kalau ada yg nak mencuba dipersilakan...
Bahan2nya...
1kg ikan pari(tenggiri dll ikut suka)
1 mangkuk cili mesin(ikut suka kalau nak pedas letak lebih)
9 ulas bwg kecil(di mesin@tumbuk)
5 ulas bwg putih(di mesin@tumbuk)
1 ketul kunyit hidup(di mesin@tumbuk)
l ketul kecil lengkuas(di ketuk)
5 helai daun limau purut(di koyak)
2 btg serai(di ketuk)
sedikit belacan kalau suka
terung n bendi
Cara2nya....
Panaskan minyak masak,tumiskan bwg putih,merah n kunyit yg sudah dimesin sebentar dan masukkan cili mesin,lengkuas,serai dan daun limau...Tumis hingga garing...Bila naik bau masukkan air asam jawa...Sekarang lagi senang dah ada pes asam jawa. Tak payah nak tapis2 kerja lagi senang...Kemudian masukkan ikan,garam...Dan mendidih masukkan perasa jika suka...Lastly masukkan bendi dan terung
HASILNYA!!!! Cubala ye..Pasti enak..Menambat selera suami dan anak- anak.Insyaallah.
BIRTHDAY MUFFIN...Marvelous...Try out k...Resipenya next time pula ya.. Stay tune..
BITRHDAY BOY....Yang happy dan terkejut dengan kedatangan kami yang tidak disangka- sangka....Happy Birthday Muhammad Farisha yang ke 21.....We all LOVE you...










1 comments:
ahakz... next time an nye celebrate bgi lgi advanced drie yg ini Oke??? ahaha....
Post a Comment