Monday, February 21, 2011

Pucuk Ubi Rebus Cicah Dengan Sambal Air Asam

Hari ini saya nak share resepi kegemaran anak perempuan sulong saya iaitu pucuk ubi rebus di cicah dgn sambal air asam.Dah muak dengan ikan,daging dan ayam kami masak lauk yg simple saja hari ini....Sambal ikan bilis dan pucuk ubi rebus....
Cubalah resepi air asam ini pasti anda berpuashati...


Bahan2nya


Belacan di bakar dulu
Cili merah
sedikit cili padi kalau mau pedas
gula sedikit
garam sedikit
limau kasturi
air asam jawa


Masuk kan semua ke dalam mesin pengisar dan kisar sehingga halus.
Keluarkan masukkan hirisan bawang dan perahan air limau.

Malah sambal cicah ini sedap di cicah dgn ikan bakar juga dgn jantung pisang yg di celur...
Untuk menyediakannya hanya mengambil masa yg singkat sahaja.

Selamat mencuba......

0 comments:

Post a Comment