Friday, June 17, 2011

Burung Puyuh Salai Masak Lemak Cili Padi.

0 comments
Assalamualaikum whb.

Lama saya tidak menulis untuk blog kesayangan ni,hari ini rasa nak share resepi kegemaran teman2 dan family.Kebetulan hari ini saya masak resepi ini untuk keluarga.
Jika teman2 dan saudara ingin datang bertandang ke rumah pasti mereka minta saya masakkan resepi ini,selain dari asam pedas melaka.Kita boleh gantikan burung puyuh dengan daging salai atau ayam kampung juga di layur dulu.

Sekarang kita siapkan bahan2nya dulu.

Bahannya:2


10 ekor burung puyuh potong 2,basuh,toskan dan bubuh serbuk kunyit dan garam sedikit.
Santan dari 2 biji kelapa
Kunyit hidup sebuku
Cili padi segenggam@ikut suka
Serai 2 batang,bersihkan dan ketuk sedikit
Ubi kentang 4-5 biji,bersihkan dan potong 2@4
Bawang besar 2 biji
Daun kunyit 2 helai mayang halus
Tomato 4 biji,potong 2
Asam keping 3 keping


cara2nya:


Panggang@layur sedikit burung puyuh yg sudah dipupuk dgn kunyit tadi.
Blender bawang besar,kunyit hidup dan cili padi
Masukkan bahan blender tadi kedalam periuk bersama kentang sekali.
Masukkan santan dan serai yg diketuk tadi juga asam keping.
Kecilkan api supaya santan tadi tidak melimpah,kacau dgn kerap.
Agak2 kuah nak masak masukkan burung puyuh tadi.
Masukkan tomato dan daun kunyit yg sudah di mayang.
Masukkan garam.


Resepi ini mudah disediakan cuma perlu kesabaran menjaga santan agar tidak melimpah bila tak dijaga@di kacau dgn betul.


Cubalah...mudah2an berjaya menyediakan dan menjadi hidangan kegemaran keluarga.


.Selamat mencuba